Traumarelease & Breathwork

De reis naar binnen via lichaamswerk

Voel je dat je niet naar je volle potentieel leeft? Voel je dat er een spanning in je lichaam waarvan je je niet kunt bevrijden? Dan kunnen deze twee methodes, Body Remembers Trauma Therapy (BRTT ®) en Trauma Release and Breathwork (TRB ®), een blijvende oplossing bieden. Spanning in het lichaam zorgt voor verschillende klachten (zie voorbeelden op onderstaande lijst). Wij hebben een natuurlijk vermogen om onszelf van deze spanning te bevrijden. We zijn alleen verleerd hoe dat moet. BRTT&TRB® is een lichaamsgerichte therapie die ontworpen om door de vele lagen van lichaamspantsering heen te breken. Deze unieke methode maakt het mogelijk om emotionele, mentale en fysiologische spanning los te laten uit het lichaam, geest en zenuwstelsel.

Ontladen

"Als je niet weet hoe je 'nee' kunt zeggen, zegt het lichaam het voor je door ziek te worden", aldus Gabor Maté (arts gespecialiseerd in trauma). Iedere keer dat jij in een situatie een vecht of vlucht respons onderdrukt, wordt deze energie opgeslagen in je lichaam. Door dit mechanisme ontwikkel je overlevingsstrategieën. Die opgeslagen energie zet zich vast op een plek in het lichaam. Deze vastzittende energie wordt 'trauma' genoemd. Het kunnen kleine of grote traumatische ervaringen zijn die dit veroorzaken. Het is heel belangrijk om die energie die zich in je lichaam op heeft geslagen te ontladen, anders krijg je allerlei soorten klachten. “Aangezien emoties elk systeem in het lichaam beheersen, moet je hun vermogen om jezelf te behandelen en te genezen niet onderschatten.”- Candace Pert. Deze neurowetenschapper heeft onderzoek gedaan naar hoe emoties ons lichaam beïnvloeden op celniveau. Als trauma's en negatieve emoties niet verwerkt worden, worden ze fysiek opgeslagen als 'celgeheugen' (chemische stoffen in de celreceptoren). Dit voorkomt dat deze cellen deel uitmaken van de constante chemische communicatie die plaatsvindt in het lichaam. Deze 'herinneringen' sluiten de cellen niet alleen af, maar kunnen leiden tot emotionele en fysieke aandoeningen jaren nadat de gebeurtenis origineel plaatsvond.

Soorten trauma

Er zijn vele soorten trauma. De verkorte definitie van trauma is 'het niet goed kunnen verwerken van een schokkende gebeurtenis'. Trauma's ontstaan tijdens ongelukken of operaties, bij fysiek geweld, tijdens oorlogssituaties of na seksueel misbruik. Trauma's kunnen echter ook ontstaan bij onvervulde behoeften of langere periodes van stress. Wat nog niet algemeen bekend is, is dat de meest voorkomende trauma's opgelopen zijn tijdens de perinatale periode. In dit kader zijn de meesten van ons getraumatiseerd. De gebeurtenissen tijdens de perinatale periode zijn zo ingrijpend dat wij in die periode coping mechanismes ontwikkelen die we als volwassenen nog steeds onbewust toepassen. Een trauma ontstaat wanneer een mens zich in een situatie bevind waarin hij of zij zou willen vluchten of vechten, maar dit op dat moment niet mogelijk was. Die vlucht- of vechtenergie die het lichaam dus niet heeft kunnen verlaten, slaat zich op en zorgt voor overlevingsspanning. Aangezien trauma zich opslaat in het lichaam, is het ook via het lichaam dat we ons van trauma's kunnen verlossen.

BRTT®

Deze methodiek helpt je toegang te verkrijgen tot het celgeheugen van het trauma dat opgeslagen zit in het lichaam. Lichaamsgerichte traumatherapie biedt je een veilige omgeving waarin je op een natuurlijke manier de opgeslagen emoties vanuit je lichaam kan laten ontladen. Je lichaam maakt contact met je onderbewust en gaat op zoek naar de spanningen. Via het lichaam wordt het zenuwstelsel hersteld. Het is niet nodig dat je herinnert over welk event het precies gaat. De energie van het trauma wordt losgelaten. Na de ontlading is er ruimte om de emoties toe te staan, te ervaren en los te laten. De overlevingsstrategieën worden doorbroken, waardoor er ruimte is voor nieuwe patronen. Hierdoor ben je in staat je te ontspannen, word je energieker en krachtiger. Deze sessie kan individueel worden geboekt of in groepsverband. 

TRB®

Wanneer we onder overlevingsspanning leven dan ademen we ook niet goed. Of de adem stokt of de adem zit hoog en is vluchtig. Het op deze manier ademen zorgt voor blokkades in het lichaam. De energie kan niet stromen. En wanneer de energie niet stroomt krijg je klachten (zie onderstaande lijst). Tijdens deze sessie worden achtereenvolgens 7 uiterst effectieve ademhalingspatronen doorlopen die emotionele blokkades doorbreken. Hetgeen verstopt lag wordt gevoeld, doorleeft en verwerkt. Dit ademwerk is een integraal onderdeel van de BRTT® sessie. 

 

BRTT® en TRB® is toepasbaar bij onder andere de volgende klachten:

 • Trauma/PTSS
 • Burn-out
 • Sexuele problemen
 • Relatieproblemen
 • Angsten/paniekaanvallen
 • Stress
 • Spanningen in je lijf
 • Rugpijn of pijn in het algemeen
 • Oppervlakkig ademen
 • Weinig energie
 • Boosheid
 • Frustratie
 • Verdriet
 • Eenzaamheid
 • Gebrek aan eigenwaarde
 • Slaapproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Overige lichamelijke klachten (o.a. prikkelbare darm, eczeem, fibromyalgie)